14 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Banorët e një komune zvicerane votojnë për të tretën herë kundër natyralizimit të çiftit nga Kosova, ja arsyeja

Në komunën e Uttwil-it, Kantoni Thurga një çift nga Kosova ka 17 vite që po lufton për të fituar nënshtetësinë zvicerane

« Uttwil TG: Jo e tretë për natyralizimin e çiftit kosovar » (Uttwil TG: Drittes Nein zu Einbürgerung von Kosovo-Ehepaar) eshte ky titulli i sjrkmev e te mediave zvicerane qe shkruajne per nje proteste te qytetareve të Uttwil-it të cilet kanë refuzuar edhe një herë natyralizimin e një çifti nga Kosova. Qeveria Komunale kishte rekomanduar aplikimin për pranim, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Në komunën e Uttwil-it, Kantoni Thurga një çift nga Kosova ka 17 vite që po lufton për të fituar nënshtetësinë zvicerane. Banorët e Uttwil-it, në “Asamblenë qytetare” (institucion i demokracisë direkte, tipike zvicerane, që ruhet në disa konmuna rurale, ku votojnë të gjithë qytetarët e moshës madhore) kanë votuar tashmë tre herë lidhur me kërkesën e çiftit për natyralizim. Dhe, ajo kërkesë është refuzuar tre herë – së pari në vitin 2013 dhe së fundmi disa ditë më parë.

Kryetarja e ekzekutivit, Caroline Kürzi-Schmid ka kërkuar të paraqiten arsye objektive për refuzimin. Çifti qe akuzuar më pas se nuk ishte integruar mjaftueshëm në jetën e fshatit. Në tubimin e fundit të asamblesë, çifti është akuzuar për moskuptim të demokracisë.

Mbetet e paqartë nëse çifti tani do të heqë dorë. Ata nuk kanë komentuar planet e tyre të mëtejshme.

 

 

 

Derniers articles