20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Ballkani bërllogu i Evropës! Spektakli është apokaliptik: Shishe plastike, pamperse, goma, frigoriferë dhe madje edhe arkivol…

Lumenjtë e disa vendeve të Ballkanit përmbyten rregullisht me mbeturina. Një katastrofë që thotë shumë për riciklimin në këtë rajon, i cili është bërë pika e zezë e Evropës për sa i përket ndotjes. Por një Evropë e cila, në të njëjtën kohë, eksporton mbeturinat e saj atje. Spektakli është apokaliptik: shishe plastike, çese plehrash, goma, frigoriferë dhe madje edhe një arkivol që shkon, raporton RTS zviceran, transmeton gazetas zvcerane ne shqip « Le Canton27.ch » 

 

Disa ditë më parë, një fenomen i vëzhguar rregullisht në disa vende të Ballkanit arriti përmasa të papara. Rrugët ujore në Mal të Zi, Serbi dhe Bosnjë-Hercegovinë ishin në të vërtetë të zhytura në mbeturina, deri në pikën që kërcënonin funksionimin e disa digave të termocentraleve hidroelektrike. Vetëm 1% e mbeturinave të ricikluara Duhet thënë se në Ballkan, ku pothuajse nuk ka zgjidhje për trajtimin e mbetjeve, mezi 1% e mbeturinave riciklohet, përkundrejt 44% në Bashkimin Evropian mesatarisht.

Sigurisht, Bashkimi Evropian po përpiqet të stimulojë krijimin e një industrie të ripërpunimit në këtë rajon. Por siç shpjegohet në mikrofonin e La Matinale Jean-Arnault Dérens, bashkë-kryeredaktor i postës ballkanike, ajo eksporton atje në të njëjtën kohë koshat e saj. « Ne përfundojmë me situata krejtësisht kafkiane. Unë jam duke menduar për shembull të Shqipërisë ku ne kemi një import të mbeturinave nga Italia në veçanti, ndërsa vendi nuk ka asnjë infrastrukturë që e lejon atë të trajtojë mbetjet e veta. « , ai thote.

Për të, organizatat kriminale si Mafia luajnë një rol vendimtar. « Ne e dimë që importi i mbetjeve në një shkallë evropiane kontrollohet kryesisht nga strukturat kriminale, veçanërisht nga Napolia Camorra », vazhdon ai. Kriza shëndetësore nuk ndihmon Dhe kësaj gjithashtu i janë shtuar, që nga fillimi i pandemisë, kazanët evropianë të plehrave të krizës shëndetësore. « Ka vërtet probleme specifike që lidhen me eksportin e mbetjeve shëndetësore ose spitalore, në veçanti maska, në vendet e Ballkanit.

Ekziston në veçanti një rast i mbetjeve spitalore italiane të importuara në Bosnjë dhe Hercegovinë. Por nuk mund të themi se përfshirja e rrjeteve kriminale në këtë rast « . Dhe alternativa për këto mbeturina është që të përfundojnë në një deponi, në rrugët ujore ose të digjen, pastaj duke shtuar ajrin e ngopur tashmë. Ndotja e cila nuk shpërndahet në kufijtë e Bashkimit Evropian.

Derniers articles