24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Këshilltarja e Kurtit znj. Ardita Sinani: Qeveria serbe bllokoi dialogun me shqiptarët e Luginës së Preshevës, prandaj Qeveria e Kosovës po përgatit plan dhe program për Luginen

Qeveria e Serbisë ka bllokuar dialogun me shqiptarët e Luginës së Preshevës dhe integrimin e tyre, prandaj Qeveria e Kosovës është duke përgatitur plan dhe program për Preshevën, Bujanocin dhe Medvegjën, tha sot nënkryetari i Partisë. për Veprim Demokratik dhe këshilltarja politike e kryeministrit të Kosovës për Luginën e Preshevës, Ardita Sinani, raporton Radio Slobodan.Evropa (RSE), transmeton gazeta zvicerane Le Canton27.ch 
Sinani: Shqiptarët në Serbi duhet të kenë të njëjtat të drejta si serbët në Kosovë
Kryeministri i Kosovës, Aljbin Kurti, ka emëruar Sinanin këshilltar politik për Luginën e Preshevës, si hap i parë drejt formimit të Zyrës së Qeverisë së Kosovës për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë. Në një intervistë për RSE, Sinani ka thënë se Beogradi për dy dekada ka një mekanizëm të veçantë buxhetor për Luginën e Preshevës që “nuk funksionon”, ndryshe nga programi për serbët në Kosovë.
Zyra e Qeverisë së Kosovës, në krye me Sinani, nuk do të jetë kopje e Zyrës së Qeverisë së Serbisë për Kosovë e Metohi. Dallimi, vlerëson Sinani, është se presidenti serb Aleksandar Vuçiç përpiqet të shtypë të drejtat e pakicave në Serbi dhe të instrumentalizojë bashkëqytetarët e tij në fqinjësi në kontekstin e pushtetit absolut, ndërsa « ne kërkojmë të drejtat e pakicave në Serbi dhe reciprocitetin e të drejtat e bashkëqytetarëve në lagje si funksion i qeverisjes demokratike”.
Meqenëse konteksti gjeopolitik pas pushtimit rus të Ukrainës kërkon një përgjigje më dinamike, veçanërisht në aspektin e sigurisë, është e rëndësishme që Lugina e Preshevës të jetë në fokusin e politikës transatlantike perëndimore dhe të ketë mbështetjen e Kurtit, shton Sinani. Prandaj, nevojitet përgatitja e përbashkët e Planit dhe Programit për Luginën e Preshevës, i cili do të identifikojë problemet dhe nevojat e popullatës, në zgjidhjen e të cilave Kosova mund të kontribuojë.
“Është Qeveria e Republikës së Serbisë ajo që ka bllokuar dialogun me shqiptarët e Luginës së Preshevës. Bllokoi edhe integrimin e shqiptarëve nga kjo zonë. Zyra e Qeverisë së Republikës së Kosovës do të jetë adresa e duhur edhe për dialog edhe për integrim”, tha Sinani.
Dialogu i Brukselit ndërmjet Serbisë dhe Kosovës duhet të përfshijë reciprocitetin e të drejtave që kanë serbët nga Kosova dhe shqiptarët në Serbi, i cili tashmë është iniciuar nga Kurti dhe zëvendësi i tij Besnik Bisljimi. “Kjo nënkupton reciprocitet politik në aspektin e respektimit të të drejtave të njeriut dhe të pakicave dhe të njëjtin status në kuadër të integrimit në institucionet shtetërore që kanë serbët në veri të Kosovës”, ka përfunduar Sinani në një intervistë për RSE, duke theksuar se këto janë legjitime dhe legjitime dhe kërkesa realiste.

Derniers articles