-0.2 C
Berne
lundi 30/11/2020

Azili në Zvicër: Statistikat në tremujorin e tretë të vitit 2020. Shqiptarët “mungojnë”

Berne-Wabern, 23 tetor -Nga fillimi i korrikut deri në fund të shtatorit 2020, Zvicra regjistroi 3.161 kërkesa për azil, një rënie prej 14.3% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2019. Gjatë të gjithë nëntë muajt e vitit, kishte gjithsej 7,753 kërkesa, me një rënie prej 27,7% nga e njëjta periudhë e vitit të kaluar, njofton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe “Le Canton27.ch” duke ju referuar burimeve te SEM ne Bernë (Asile : statistiques du 3e trimestre 2020)

 

Numri i çështjeve të pazgjidhura në shkallën e parë qëndron në 4,433, një rënie prej 171 njësive krahasuar me gushtin e vitit 2020

Gjatë muajit shtator 2020, janë regjistruar 1,131 kërkesa, që paraqet një rritje prej 16% krahasuar me muajin paraardhës, dhe një rënie prej 5.5% krahasuar me shtatorin 2019. Gjatë muajit shtator 2020, Sekretariati Shtetëror i Migracionit (SEM) përpunoi 1,411 kërkesa për azil në shkallën e parë: 206 rezultuan në një vendim për të mos hyrë në çështje (përfshirë 151 në bazë të Dublin), 438 për dhënien e azilit dhe 355 për pranimin e përkohshëm.

Nese shikojme statistikat e fundit te azlikerkuzeseve ne Zvicer, del sikur shqiptaret (sidomos ata nga Kosova) “mungojne” te cilet para pese apo me shume vitesh ishin azilkerkuese standard. Por, sipas gazetes zvicerane ne gjuhen shqipe “Le Canton27.ch” ne kete abstenim te shqiptareve muajve te fundit kane ndikuar disa faktor, mungesa e liberalizimit te vizave por edhe COVID-19 qe shqiptaret jane dy fishe te izoluar apo me mire te themi te “blinduar nga evropianet.

Numri i çështjeve të pazgjidhura në shkallën e parë qëndron në 4,433, një rënie prej 171 njësive krahasuar me gushtin e vitit 2020. Në shtator, 295 njerëz u larguan nga Zvicra nën kontrollin e autoriteteve ose u riatdhesuan në vendin e tyre. Zvicra kërkoi kujdesin e 381 aplikantëve nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 91 u transferuan në shtetin kompetent.

 

Zvicra, nga ana e saj, pranoi 309 kërkesa për kujdes nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 94 persona u transferuan në vendin tonë. Gjithashtu në shtator, vendet kryesore të origjinës së azilkërkuesve në Zvicër ishin Afganistani (222 kërkesa; +45 krahasuar me gushtin), Turqia (167 kërkesa; +16), Eritrea ( 142 kërkesa; -20), Algjeria (123 kërkesa; +51) dhe Siria (75 kërkesa; +1).

Programi i zhvendosjes Më 29 maj 2019, Këshilli Federal miratoi një plan zbatimi për programin e zhvendosjes, duke parashikuar pritjen e një maksimumi prej 1,600 refugjatësh veçanërisht të prekshëm për periudhën 2020/2021. Të pezulluar për shkak të krizës COVID-19, hyrjet nën këtë kontigjent ishin në gjendje të rinisnin në gusht: Zvicra priti gjithsej 254 persona në gusht dhe shtator.

Derniers articles

Ekskluzive nga Haga: Jeta në burgun e Scheveningenit në 10 foto. Ja cfarë bëjnë Thacit, Veseli dhe të tjerët gjatë një dite në burg

Hagë, 30 Nentor -Pas arrestimit te ish-krerëve të UÇK-së, Hashim Thaçi, Kadri Veseli dhje te tjereve me me 5 nëntor u transhferuar në Hagë...

Liri Loshi: E gjeta njeriun e duhur për president të Kosovës..

"Adnan Merovci. Ky njeri i ka sherbyer shumë presidentit Rugova. Dru me qenë, kish marrë diçka prej tij e lere më që është njeri!...

Raporti i OKB-së: Sot në Shqipëri cdo e dyta femer, viktimë e dhunës!

Sipas raportin te OKB-së apo mbi 500 mije femra shqiptare sot jane viktimë e dhunës në familje ne shtetin me te vogel ne Evropë?! Gjenevë, UN...

Sommaruga flet e shqetësuar per valën e dytë te COVID-19 në Zvicër

Koronavirusi zë edhe një herë një vend të rëndësishëm në shtypin e së Dielës me veçanërisht një intervistë me presidenten e vendit Simonetta Sommaruga....

Kriza në Siri, OKB shpreson për përparim në prag të bisedimeve të reja

I dërguari i OKB për Sirinë Geir Pedersen tha se shpresonte të Dielën për "përparim" në prag të raundit të katërt të negociatave në...