15.2 C
Berne
samedi 30/09/2023

Azili, Statistikat Mars 2023: 1,893 kërkesa për azil janë paraqitur në Zvicër

Bern,. 20 prill (Nefail Maliqi) – Gjatë muajit mars 2023, në Zvicër janë dorëzuar 1,893 kërkesa për azil, pra 212 më shumë se një muaj më parë (+ 12,6%). Krahasuar me mars 2022, numri i kërkesave është rritur me 580 njësi. Vendet më të përfaqësuara ishin Turqia dhe Afganistani. Për më tepër, 2,215 njerëz që u larguan nga Ukraina morën statusin e mbrojtjes S gjatë muajit në shqyrtim, raporton gazeta zvicderane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve nga ADM/SEM në Bernë

Vendet kryesore të origjinës së personave që kanë aplikuar për azil në Zvicër gjatë muajit mars janë Turqia (371 aplikime, pra 61 më shumë se në shkurt), Afganistani (368 aplikime, +73), Eritrea (198 kërkesa, +42), Maroku (166 kërkesa, -13) dhe Algjeria (108 kërkesa, -51).

Nga 1,893 kërkesat për azil të paraqitura në mars, 1,429 ishin aplikime parësore (shkurt 2023: 1,350). Personat që paraqesin një kërkesë parësore e bëjnë këtë në mënyrë të pavarur nga personat e tjerë që kanë aplikuar tashmë për mbrojtje. Personat që paraqitën një kërkesë të tillë në mars 2023 ishin kryesisht nga Afganistani (337, +60), Turqia (269, +33), Maroku (165, -14), Algjeria (108, -50) dhe Eritrea (47, + 16). Kërkesat dytësore, nga ana tjetër, pasojnë kërkesat për azil të regjistruara tashmë (p.sh. lindje, bashkime familjare ose kërkesa të shumta).

Kërkesat për azil zgjidhen në shkallë të parë
Sekretariati Shtetëror për Migracionin përpunoi 2,307 kërkesa për azil në mars 2023. Nga këto, 662 rezultuan në një vendim për të mos hyrë në këtë çështje (përfshirë 540 në bazë të marrëveshjes së Dublinit), 542 në dhënien e azilit dhe 690 pranim të përkohshëm në fillim shembull. Numri i lëndëve të pazgjidhura në shkallën e parë është 11.972, që është 331 më pak se një muaj më parë.

Nisjet
Gjithashtu në mars, 1,531 persona u larguan nga Zvicra nën mbikëqyrjen e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre të origjinës ose në një vend të tretë. Zvicra ka kërkuar nga shtetet e tjera të Dublinit që të kujdesen për 957 aplikantë. Në të njëjtën kohë, 200 persona u transferuan në shtetin e Dublinit përgjegjës për shqyrtimin e kërkesave të tyre për azil. Zvicra, nga ana e saj, mori 487 kërkesa për kujdes nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 65 persona u transferuan në territorin e saj.

Ukraina: statusi i mbrojtjes S (procedurë speciale)
Më 12 mars 2022, Këshilli Federal aktivizoi statusin e mbrojtjes S për herë të parë, në mënyrë që Zvicra të pranojë njerëz nga Ukraina që kanë nevojë për mbrojtje.

Në mars 2023, 2,094 persona aplikuan për statusin S në një qendër federale për azilkërkuesit. Në të njëjtën periudhë, ky status iu dha 2215 personave dhe u refuzua 50 të tjerëve që nuk plotësonin kriteret.

Që nga aktivizimi i statusit të mbrojtjes S, ai ka përfunduar për 10.507 persona dhe përfundimi i statusit është në shqyrtim për 1.980 persona. Në fund të marsit, 65,756 persona kishin statusin S.

Derniers articles

Ne diten e stome 30 shtator 1912 nisi mobilizimi për luftën e parë ballkanike. Serbia kishte okupuar tokat shqiptare, Kosoven dhe Maqedonine

Luftërat Ballkanike janë emri i dy luftërave ndërmjet shteteve ballkanike në vitet 1912 dhe 1913. Luftërat u motivuan nga dëshira e shteteve ballkanike për...

Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit: Largo trupat nga brezi kufitar me Kosoven!

Shkruan Edit HARXHI, diplomate Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit të largojë trupat dhe armatimet e rënda nga...

Europol mbeshtet BE per nje hetim mbi sulmin e terroristeve serbe ne Kosove

Berne, 29 shtator -Deshtimi i invasioni te Serbise ne Kosove permes nje grupi terroristesh te dielen e kaluar ka shqetesuar mbare komunitetin nderkombetar, perfshire...

Zyrtare nga Haga: Kontribuesi me i madh i gjykates speciales SHBA-te dhe Zvicra. Rusia dhe Serbia nuk japin asnje cent. Kosova ja cfare po...

Per te funksionuar normal Gjykata soeciale per krime ne Kosove padyshim nevoitet nhe buxhet te majme, kuptohet nga komuniteti nderkombetar. Po cilat vende jane...

Berne, Mbrojtja ajrore e blinduar me nje kupolë hekuri mbi Zvicer

Berne, 28 shtator -Raporti ushtarak zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast sulmi. Një dokument i ushtrisë zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast të...