12.1 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Azili në Zvicër në shifra gjatë vitit 2022. Kishte 24.511 aplikime për azil, pra 9.583 më shumë se në vitin 2021

Bern, 13 shkurt -Në vitin 2022, në Zvicër janë dorëzuar 24,511 kërkesa për azil, pra 9,583 më shumë se një vit më parë (+64,2%). Për vitin 2023, Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) pret, sipas skenarit më të mundshëm, 27,000 (± 3,000) kërkesa të reja për azil, njfcton gazeta zvicerane ne sqhiop Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te SEM

Në vitin 2022, 24.511 persona kanë aplikuar për azil në Zvicër, pra 9.583 më shumë se në vitin 2021. Arsyet kryesore për këtë rritje prej më shumë se 60% janë si më poshtë:

Në përgjithësi, është bërë më e lehtë për të lëvizur sërish falë heqjes së shumicës së masave për të luftuar pandeminë në pranverën e vitit 2022.

Shumë nga vendet tradicionale të origjinës dhe tranzitit të azilkërkuesve kanë parë dobësimin e ekonomive të tyre për shkak të pandemisë. Inflacioni i shkaktuar nga lufta në Ukrainë e ka përkeqësuar më tej situatën, duke rritur presionin migrator në vendet në fjalë, si për shtetasit e tyre ashtu edhe për migrantët që ndonjëherë kanë qëndruar atje për një kohë të gjatë.

Në këtë kontekst, Turqia, në veçanti, ka ashpërsuar tonin e saj gjatë vitit të kaluar për të inkurajuar 3.5 milionë sirianë dhe 200,000 deri në 300,000 afganë që banojnë në territorin e saj që të largohen nga vendi. Si rezultat, fluksi migrator drejt Evropës u rrit ndjeshëm gjatë verës së vitit 2022.

Së fundi, politikat liberale të vizave të praktikuara nga disa vende kanë lehtësuar udhëtimin në Evropë.

Vendet kryesore të origjinës

Në vitin 2022, Afganistani ishte vendi më i përfaqësuar në mesin e azilkërkuesve, me 7054 aplikime. Nga këto, 95 ishin kërkesa për bashkim familjar, 168 kishin të bënin me lindje dhe 73 ishin kërkesa të shumëfishta. Prandaj, numri i kërkesave të reja për azil të paraqitura nga shtetas afganë është 6,718.

Më pas vijnë, ende në vitin 2022: Turqia (3788 kërkesa parësore dhe 1003 kërkesa dytësore), Eritrea (426 kërkesa parësore dhe 1404 kërkesa dytësore), Algjeria (1341 kërkesa parësore dhe 21 kërkesa dytësore) dhe Siria (725 kërkesa parësore dhe 527 kërkesa dytësore) .

Njerëzit që paraqesin një aplikim parësor e bëjnë këtë në mënyrë të pavarur nga njerëzit e tjerë që kanë aplikuar tashmë për mbrojtje. Kërkesat dytësore, nga ana e tyre, pasojnë aplikimet për azil të regjistruara tashmë (p.sh. lindjet, bashkimet familjare ose aplikimet e shumëfishta).

Kërkesat për azil të përpunuara në shkallë të parë

Në vitin 2022, SEM përpunoi 17,599 kërkesa për azil në shkallën e parë; 4,816 personave iu dha azil, duke rezultuar në një normë njohjeje (grant azili) prej 30.6% (2021: 37.0%). Shkalla e mbrojtjes (dhënia e azilit ose pranimi i përkohshëm pas një vendimi për azil të shkallës së parë) arriti në 59.0% (krahasuar me 60.7% në 2021). Numri i lëndëve të pazgjidhura në shkallën e parë është 12.239, që është 7.801 më shumë se një vit më parë.

Nisjet

Në vitin 2022, 8,333 persona u larguan nga Zvicra në mënyrë të pavarur (2021: 973 persona); 1,820 persona u kthyen në shtetin e tyre të origjinës ose në një shtet të tretë (2021: 1,655 persona), dhe 1,314 në një shtet të Dublinit (2021: 1,127 persona). Në total, numri i largimeve është rritur me 205,4% krahasuar me vitin 2021.

Risistemimi

Në vitin 2022, 641 persona arritën në Zvicër si pjesë e programit të zhvendosjes, krahasuar me 1050 në vitin 2021. Këta janë kryesisht shtetas sirianë, afganë dhe sudanezë.

Këshilli Federal vendos për programet e zhvendosjes çdo dy vjet. Për vitet 2022 dhe 2023, është vendosur që Zvicra të mirëpresë deri në 1600 refugjatë në një situatë të pasigurt në vendin e tyre të pritjes së parë. Kësaj do t’i shtohet edhe kontigjenti prej 220 refugjatësh që Zvicra nuk mundi t’i strehonte sipas programit 2020/2021 për shkak të vonesave të shkaktuara nga pandemia.

Monitorimi i ekzekutimit të largimeve në zonën e azilit

Kthimi i azilkërkuesve të refuzuar në shtetin e tyre të origjinës ose transferimi i tyre në një shtet të Dublinit është përgjegjësi e kantoneve (ekzekutimi i kthimeve), të cilat mbështeten nga SEM në kuadër të kësaj procedure. Pasi u prek fuqishëm nga pandemia COVID-19 në 2020 dhe 2021, zona e kthimeve mundi të përfitonte nga fakti se pasojat e krizës shëndetësore u zbehën gradualisht gjatë vitit 2022. Në veçanti në tremujorin e fundit, shumë nga shtetet më të përfaqësuara të origjinës hoqën kufizimet e udhëtimit që kishin vendosur për shkak të pandemisë. Deri në fund të vitit 2022, numri i përgjithshëm i rasteve të mbështetjes së kthimit në fushën e azilit ishte ulur me 6,6% në 3,425 persona (2021: 3,666), pavarësisht rritjes së numrit të kërkesave për azil. Përveç kësaj, 6,666 shtetas ukrainas u larguan nga Zvicra vitin e kaluar.

Dublini

Në vitin 2022, Zvicra kërkoi nga shtetet e tjera të Dublinit që të kujdeseshin për 8,029 aplikantë (2021: 4,936 kërkesa)

Derniers articles