15.6 C
Berne
mardi 6/06/2023

Azili në Zvicër / Statistikat e janarit: Kishte 2,523 kërkesa për azil, ndëra 1025 persona u larguan nga Zvicra

Bern, 23 shrkut -Gjatë muajit janar 2023, në Zvicër janë dorëzuar 2,523 kërkesa për azil, pra 169 më pak se në dhjetor 2022 (-6,3%) dhe 1,077 më shumë se në janar 2022. Vendet më të përfaqësuara ishin Afganistani. Turqia. Përveç kësaj, 2,146 personave që u larguan nga Ukraina iu dha statusi i mbrojtjes S gjatë muajit në shqyrtim, njofton gazeta zvucerane ne shqip Le Canton27.ch

Vendet kryesore të origjinës së personave që aplikuan për azil në Zvicër në janar 2023 janë Afganistani (794 aplikime, pra 9 më shumë se në dhjetor), Turqia (507 aplikime; -36), Algjeria (198 kërkesa; +77), Maroku ( 152 kërkesa; +56) dhe Eritrea (135 kërkesa; +12).

Nga 2,523 aplikime të paraqitura në janar, 2,170 ishin aplikime parësore (dhjetor 2022: 2,348), pra aplikime të paraqitura në mënyrë të pavarur nga personat e tjerë që kishin aplikuar tashmë për mbrojtje. Personat që paraqitën një kërkesë të tillë gjatë muajit në shqyrtim vinin kryesisht nga Afganistani (754, -12), Turqia (437, -18), Algjeria (192, +72), Maroku (151, + 57), Irani (62). , +11) dhe Tunizia (62, +19). Kërkesat dytësore, nga ana e tyre, pasojnë kërkesat për azil të regjistruara tashmë (p.sh. lindje, bashkime familjare ose kërkesa të shumëfishta).

Kërkesat për azil zgjidhen në shkallë të parë

Sekretariati Shtetëror për Migracionin vendosi 2027 kërkesa për azil në janar 2023. Nga këto, 694 rezultuan në një vendim për të mos hyrë në këtë çështje (përfshirë 587 në bazë të marrëveshjes së Dublinit), 399 në dhënien e azilit dhe 571 pranim të përkohshëm në shkallës së parë. Numri i lëndëve të pazgjidhura në shkallën e parë është 12.768, që është 529 më shumë se një muaj më parë.

Kthimi

Në janar 2023, 1025 persona u larguan nga Zvicra nën kontrollin e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre ose në një vend të tretë. Zvicra ka kërkuar nga shtetet e tjera të Dublinit të mbështesin 1060 aplikantë. Në të njëjtën kohë, 173 persona u transferuan në shtetin e Dublinit përgjegjës për shqyrtimin e kërkesës së tyre për azil. Zvicra, nga ana e saj, mori 400 kërkesa për kujdes nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 41 persona u transferuan në territorin e saj.

Ukraina: statusi i mbrojtjes S (procedurë speciale)

Më 12 mars 2022, Këshilli Federal aktivizoi statusin e mbrojtjes S për herë të parë, në mënyrë që Zvicra të pranojë njerëz nga Ukraina që kanë nevojë për mbrojtje.

Në janar 2023, 2,181 persona aplikuan për statusin S në një qendër federale për azilkërkuesit; Ky status iu dha 2146 personave dhe u refuzua 67 të tjerëve, të cilët nuk plotësonin kriteret.

Që nga aktivizimi i statusit të mbrojtjes S, ai ka përfunduar për 8,967 persona dhe përfundimi i statusit është në shqyrtim për 1,205 të tjerë. Në fund të janarit, 63.964 persona kishin statusin S.

Derniers articles

Pushimet verore: Çmimet më të ulëta në ballkan dhe Evropë ato në Shqipëri. Zvicra ka emër në Shqiperi. Hoteli « Mövenpick » në Lalez Durrës me...

Ky është hoteli me modern shqiptar «Mövenpick» në Lalez Durrës vetem 20 minuta nga kryeqyteti shqiptar Tiranës, me i preferuari për shqiptarët e diasporës! Pushimet vjetore në...

Me Xherdan Shaqirin nuk ka krizë për Zvicrën

Kur është Xherdan Shaqiri në formë padyshim se nuk ka krizë edhe për lojën e kombëtares së Zvicrës. Zvicra po përgatitet për dy sfidat e...

Zvicra fton tre shqiptarë në krye me kapitenin Granit Xhaka

Treneri i kombëtares zvicerane Murat Yakin, gazetarit shqiptar te Le Canton27.ch: Jemi gati për kualifikuese të Kampionatit Evropian. Zviceta gati edhe perballe Serbisë Selektori i...

Në fjalimin e parë nga Zyra Ovale, Presidenti Biden flet për shmangien e kolapsit financiar

Presidenti Joe Biden mbajti një fjalim të premten në mbrëmje pas miratimit të ligjit për ngritjen e tavanit të borxheve që mund të marrë...

Zelensky për Putinin: Më shumë i ngjan modelit sesa presidentit

Vladimir Putin, për shkak të dëshirës së tij të vazhdueshme për t’i treguar botës diçka, duket më shumë si një manekin sesa një udhëheqës...