9.7 C
Berne
mardi 16/04/2024

Azili në Zvicer: Në muajin prill janë bërë 1651 kërkesa për azil. Pas 20 vitesh, për herë të parë « mungojnë » kosovaret…

Bern-Wabern, 19 maj (Nefail Maliqi) -Krahasuar me prillin 2022, ky numër u rrit me 383 njësi. Vendet më të përfaqësuara ishin Turqia dhe Afganistani. Për më tepër, 1209 persona që u larguan nga Ukraina morën statusin e mbrojtjes S gjatë muajit në shqyrtim.  njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Prijne afgansitanezët dhe turqit…Por « mungojne » kosovaret..

Gjatë muajit prill 2023, në Zvicër janë dorëzuar 1651 kërkesa për azil, pra 242 më pak se një muaj më parë (-12,8%).. Vendet kryesore të origjinës së personave që kanë aplikuar për azil në Zvicër gjatë muajit prill janë Turqia (412 aplikime, pra 41 më shumë se në mars), Afganistani (279 aplikime, -89), Eritrea (132 kërkesa, -66), Siria (98 kërkesa, -2) dhe Maroku (94 kërkesa, -72).

Në muajin prill janë bërë 1651 kërkesa për azil. Pas 20 vitesh, per here te parë « mungojnë » kosovaret…Se cilat jane aryset te kesaj « muingese » zyrtraet nga deparatamnti pe rmigarciion ne Berne (SEM) per gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch kane shpjeguar se  « Viteve te fundit, perkunder faktit se Kosova konsiderohet per Zvciren si nje « vend i sigurt » megjithate ka pasur per cdo vit qingra kerksa për azil, por muajve ky interesim i kosovareve ka renë dukshem, gje kjo e mire sepse verehen ndryshimet prozitve, progresi dhe stabiliteti ne rajon.

Nga 1,651 aplikime për azil të paraqitura në prill, 1,300 ishin aplikime parësore (Mars 2023: 1,429). Personat që paraqesin një kërkesë parësore e bëjnë këtë në mënyrë të pavarur nga personat e tjerë që kanë aplikuar tashmë për mbrojtje. Personat që paraqitën një kërkesë të tillë në prill 2023 ishin kryesisht nga Turqia (326 kërkesa, +57), Afganistani (261 kërkesa, -76), Maroku (92 kërkesa, -73), Algjeria (79 kërkesa, -29) dhe Siria ( 55 kërkesa, +16). Kërkesat dytësore, nga ana tjetër, pasojnë kërkesat për azil të regjistruara tashmë (p.sh. lindje, bashkime familjare ose kërkesa të shumta).

Kërkesat për azil zgjidhen në shkallë të parë
Gjatë muajit prill 2023, Sekretariati Shtetëror për Migracionin ka trajtuar 2035 kërkesa për azil. Nga këto, 714 çuan në një vendim për të mos hyrë në këtë çështje (përfshirë 606 në bazë të marrëveshjes së Dublinit), 385 për dhënien e azilit dhe 621 për pranimin e përkohshëm në shkallën e parë. Numri i lëndëve të pazgjidhura në shkallën e parë është 11780, që është 192 më pak se një muaj më parë.

Nisjet
Gjithashtu në prill, 1,317 persona u larguan nga Zvicra nën mbikëqyrjen e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre të origjinës ose në një vend të tretë. Zvicra ka kërkuar nga shtetet e tjera të Dublinit që të kujdesen për 753 aplikantë. Në të njëjtën kohë, 127 persona u transferuan në shtetin e Dublinit përgjegjës për shqyrtimin e kërkesës së tyre për azil. Zvicra, nga ana e saj, mori 264 kërkesa për kujdes nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 26 persona u transferuan në territorin e saj.

Ukraina: statusi i mbrojtjes S (procedurë speciale)
Më 12 mars 2022, Këshilli Federal aktivizoi statusin e mbrojtjes S për herë të parë, në mënyrë që Zvicra të pranojë njerëz nga Ukraina që kanë nevojë për mbrojtje.

Në prill 2023, 1,460 persona aplikuan për statusin S në një qendër federale për azilkërkuesit. Në të njëjtën periudhë, ky status iu dha 1209 personave dhe u refuzua për 46 të tjerë që nuk plotësonin kriteret.

Që nga aktivizimi i statusit të mbrojtjes S, ai ka përfunduar për 11,204 persona dhe përfundimi i statusit është në shqyrtim për 2,598 persona. Në fund të prillit, 65,644 persona kishin statusin S.

Derniers articles

Lavdi dëshmorëve të parë të prillit të vitit 1981 (Naser Hajrizi dhe Asllan Pireva) me rastin e 43-vjetorit rënies

Shkruan: Ilmi CKOLLI Në vazhdimësinë e përpjekjeve, luftërave dhe qëndresës shekullore të popullit shqiptar për liri, pavarësi dhe bashkim kombëtar, demonstratat e pranverës së vitit...

Fillon në Nju Jork gjyqi historik penal i Donald Trump / Falsifikimi i dokumenteve

New York, 15 prill -Donald Trump të hënën u bë ish-presidenti i parë në historinë e Shteteve të Bashkuara që përballet me drejtësinë penale....

Nuk vriten vetëm gratë shqiptare..Psh në Zvicër për cdo vit vriten nga 40 femra, në Srbi nga 30, në Francë, në cdo tri ditë...

Bernë, 15 prill -Mbi 90,000 gra dhe vajza u vranë në botë vitin e kaluar - më së shumti në dy dekadat e fundit....

Horror me një kishë / I riu masakroi me thikë priftin dhe besimtarët, ja momenti i tmerrshëm kur…+18 VIDEO

Një sulm tjetër me thikë ka ndodhur në Sideni të Amerikës, këtë herë jo në një qendër tregtare por në një kishë. Peshkopi dhe besimtarët...

Granit Xhaka, me këmbë të arta që po ben krenar zviceranët dhe shqiptarët

Bernë, 14 prill -Bayer Leverkuseni edhe zyrtarisht është kampioni i ri i Gjermanisë.  Bayer siguroi titullin pesë javë pa ra perdja e kampionatit gjerman....