12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Autoritetet e Kosoves nisin hetimet për abuzimet me fondet e kosovarëve në Zvicër dhe Evropë nga ish-qeveria e Kosovës në ekzil

Prishtinë, 26 dhjetor -Më 19 tetor 1991, u themelua Qeveria e Republikës së Kosovës dhe kryetari i LDK-së Ibrahim Rugova, për kryetar të saj emroi Bujar Bukoshi. Kjo “qeveri” në vend se të veprojë në Kosovë, ajo mori ikën dhe u përqëndrua në Gjermani e Zvicër. Qeveria e Kosovës në ekzil edhe pse ishte formuar nga presidenti historik i Republikës së Kosovës Ibrahim Rugova, ky i fundit shpeshherë nuk hezitonte të thoshte se kjo qeveri “sa për sy e faqe”, njofton nga Prishtina korrespeondeti i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Prokuroria Speciale njofton vepimtarin e njohur kosovar ne Zvicer Fahri Mahallën se hetimet kanë nisur, meqë lënda është dërguar në Prokurorinë Themelore në Prishtinë

Aucune description disponible.Për mjete e abuzuar kane reaguar shpesh edhe emgirantët, intelektuale dhe liderë shqiptare nga insitucionet e Kosovës. Keshtu Profesori Fahri Mahalla, veprimtar kombëtar në diasporë, i cili jeton dhe vepron në Zvicër ka marrë përgjigje nga Prokuroria Speciale për fatin e fondit te 3% te cilat mjete, me miliona fanga ishin grumbulluar nga diaspra shqiptare në Zvicër dhe Evropë. Ket iniciative ekane pershndetur jo vetem insitucionet e Kosove s, por edhe nga diapsora shqiptare, sidomos ata në Zvicër dhe vendet tjera evropiane qe deyshojne se me djersën e tyre qeveria ne ekzil kishte abuzuar.

“Njoftoj veprimtarët dhe kontribuesit e fondit të 3% në Diasporë dhe ne Kosovë, se prokuroria speciale e Republikës së Kosovë, me ka njoftuar me shkrim, se e ka shqyrtuar raportin financiar: Të periudhës tetor 1991 – shtator 1999 të Qeverisë në ekzil të Kosovës, me kryeministër Bujar Bukoshi dhe ministër të financave Isa Mustafa. Lëndën e kanë shqyrtuar dhe e kanë deleguar në Prokurorinë Themelore në Prishtinë, si Prokurori kompetente për trajtimin e rastit”, shprehet Mahalla. Ai po kërkon hetim, për keqpërdorimet e mundshme në këtë fond.

Nëse ato mjete nuk shkuan ne destionacionin e duhur, pra për UCK-ne, clirmin e Kosovës nga okupatori serbe, atëhere secili ka te drejte të pyes se nga u treten ato mjete? A u perdoren per vrasje me motive politike (nga aleanca LDK-PDK) per terrorizem apo per pushime ne Slloveni, Saint-Tropez, Dubai… veq Bukoshi dhe Isa mund ta dijne? Shtruam keto pyetje se nje aktivisti i njohur i LDK-së dhe ish-ministri me autoritet (Aastrit Haraqija) akuzoi publikisht (4 maj 2015) Bukoshin dhe Isa Mustafen se paguan 40 milinë euro per likuidimin politik te Ibrahim Rugoves?!

Bujar Bukoshi, « kryeministër » i Kosovës në ekzil dhe Fondi i 3 % – shit!

Kryeministri i ekziluar Bujar Bukoshi, pas vendosjes në qytetin Ulm të Gjermanisë nis punën për themelimin e të ashtuquajturit ”Fondi i Republikës së Kosovës”, që shpesh herë quhej si “Fondi i 3 %”, apo edhe si ”Fondi i Bukoshit” qe u hapen se pari ne Hjenvë e apstaj ne Gjermani, pikerisht ne qytetin Ulm aty ku jetonte dhe verponbet ish-kyremnbisatrti Bukoshi.
Raportet mes presidentit Rugova në Prishtinë dhe „kryeministrit“ Bujar Bukoshi në Ulm të Gjermanisë u acaruan në përmasa shqetësuese për shkak parave te mbledhura nga mërgimtarët qe bllokoheshin dhe abuzoheshin nga qeveria ne ekzil, sidomos nga Bukoshi dhe Mustafa me mjetet qe ju kishin dedikuar UCK-ne dhe insitucioneve paralele të Kosovës gjate kohes se okupimit serb, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Per te deshmuar se ka pasur abuzime e thone edhe vete partiket e Isa Mustafes. Astrit Haraqija (LDK) nje ish-ministër i Isa Mustafes (i Kulturës, Rinisë dhe Sportit – 2004 -2007) ka deklaruar publikisht ne mediat kosovare se « kam dokumente qe deshmojne se Qeveria n’Egzil e Bujar Bukoshit me Isa Mustafen minister te Financave, i ka dhane 40 milione euro Levizjes Popullore te Kosoves (LPK) per me e rrëzue figuren e Ibrahim Rugovës si lider… »

Ketu bëhet fjale per me shume se 50 milionë euro. Por, sipas deshmitareve, 40 milione franga dedikuar UCK-se nga diaspora shqiptare (Zvicra, Gjermania..) kurre nuk shkuan ne vendin e duhur, Policia federale e Zvicres kishte dyshime per abuzime dhe me 28 korrik 1998 bastisi dhe bllokoi konto te Qeverise se Bukoshit dhe Isa Mustafes ne disa qendra te Zvicres.

Lidhur me keto fondacioine me dyshime se u abuzuan, Ministria Publike e Konfederatës (MPC) hapi një hetim të hënën kundër pjesëtarëve të komunitetit kosovar në Zvicër të dyshuar për mbështetje të lëvizjes së rezistencës së armatosur. Madje ishte hapur edhe një hetim i policisë gjyqësore është hapur kundër një numri shtetasishnga viset ish-Jugosllava me banim në Zvicër, ka raportuar ATS/SDA, transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Derniers articles