20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Zvicër, Arbër Bullakaj fillon me iniciativen e natyralizimit

Arber Bullakaj kërkon më shumë pasaporta zvicerane!

Nisma e Aktion Vierviertel kërkon: Duhet të kalojë periudha e pritjes prej dhjetë vjetësh, të eliminohen vendimet arbitrare në natyralizime.

Eksitimi ishte i madh kur Sanija Ameti (30) njoftoi një iniciativë të re natyralizimi të dielën e kaluar. « Ne po punojmë me aktorë të tjerë në një nismë për të drejtat civile liberale, » tha kreu i Operacionit Libero në Sunday Blick. Mbetet e paqartë se për çfarë konkretisht bëhet fjalë kjo nismë dhe kush qëndron pas saj.

Pamja e jashtme Arbër Bullakaj (36): Politikani i PS-së nga Wil SG ka marrë pasaportën e kuqe në moshën 19-vjeçare. « Sistemi arbitrar zviceran i natyralizimit » ka qenë në mendjen e tij për gjysmën e jetës së tij. Kjo është arsyeja pse ai themeloi shoqatën Aktion Vierviertel tre vjet më parë. Qëllimi: e drejta për natyralizim.

Tani fushata e katër tremujorëve po fillon të punojë. Ajo së shpejti do të nisë nismën popullore për të drejtat moderne civile. Pas dy javësh, mbledhja e përgjithshme e shoqatës kërkon të vendosë për tekstin përfundimtar. Mbledhja e nënshkrimeve do të fillojë menjëherë pas kësaj.

“Nuk ke as prerje flokësh të huaj”

Çfarë kërkojnë nismëtarët? Së pari, një ulje në periudhën e qëndrimit. “Kjo është vendosur shumë lart në moshën dhjetë vjeç,” thotë Bullakaj. Së dyti, nismëtarët kërkojnë kritere objektive për marrjen e shtetësisë. “Në të gjitha komunat zvicerane nevojiten kushte uniforme kornizë për të eliminuar arbitraritetin në nivel lokal”.

Mergim Ahmeti (27) mund t’ju tregojë një ose dy gjëra për këtë. Ai lindi dhe u rrit në Montlingen SG. Në fshatin e vogël në luginën e St. Gallen Rhine, ai shkon në shkollë, luan futboll dhe përfundon një praktikë. Në vitin 2017, në moshën 22-vjeçare, ai kërkon të natyralizohet.

Procesi bëhet një vrapim i dorës. Sapo ka nisur diskutimi me këshillin e natyralizimit të bashkisë, komentojnë për flokët e gjata të Ahmetit: “Nuk ke as frizurë të huaj”. Më pas vijon një koment për besimin e tij mysliman: « Por jo se tani po shtrin qilimin e lutjes ». Paneli dëshiron të dijë se çfarë mendon ai për faktin që gratë nuk lejohen të ngasin makinën në Arabinë Saudite. Çfarë gjuhe flisni në shtëpi? Dhe sa miq zviceranë ka.

Shumë miq në komunitete të tjera
Pastaj pyetja në dukje vendimtare: si quhen lokalet në fshat? Ahmeti e di: Janë katër.

Ahmeti e di: Një prej tyre është dreri. Ai nuk i mban mend emrat e tre të tjerëve.
Kaq mjafton për këshillin e natyralizimit. Për shkak se i riu nuk mund t’i emërtojë emrat, aktualisht nuk është aktiv në asnjë shoqatë dhe gjithashtu ka shumë miq në komunitete të tjera, komisioni vjen në përfundimin: « Integrimi në fshatin Montlingen është i dobët ». Kërkesa për natyralizim u refuzua. Kështu thuhet në procesverbalin e bisedës që disponohet në SonntagsBlick.

Ahmeti punëson një avokat dhe apelon në kanton. Nga kjo del në përfundim: Këshilli i Natyralizimit kishte përdorur diskrecionin e tij “abuzivisht ose arbitrarisht”. Ahmeti e kupton drejt. Dhe pasaporta zvicerane. Pjesa më e madhe e tarifave ligjore i bartë ai.

Mungesa e integrimit për shkak të një pune jashtë kantonit

Sonia Casadei gjithashtu ka lindur dhe është rritur në Zvicër. Kur ajo donte të natyralizohej në Arth SZ në 2015, këshilli i natyralizimit e akuzoi për mungesë integrimi – sepse ajo mori një punë jashtë kantonit të saj të vendbanimit. Burri i saj akuzohet për të njëjtën gjë: Si suvaxhi ka klientë që nuk vijnë vetëm nga Schwyz. Përveç kësaj, ai nuk e di përgjigjen e pyetjes me kë ariu ndan mbylljen në kopshtin zoologjik Goldau. Të dyja kërkesat për natyralizim refuzohen.

Casadei dhe bashkëshorti i saj bëjnë një apel. Pesë vjet më vonë, bashkia duhet të natyralizojë të dyja. Por përvoja e keqe nuk e lë Casadei të pushojë – ajo ndërmerr veprime. Së bashku me miqtë, ajo krijoi faqen e internetit einbürgerungsgeschichten.ch, e cila dokumenton raste të ngjashme nga Kantoni Schwyz. Sepse: “Ajo që më ka ndodhur me mua dhe familjen time, për fat të keq, ndodh shpesh”.

Kandidatët e natyralizimit duan të gjithë të njëjtën pasaportë të kuqe. Por ajo që duhet të sjellin me vete varet tërësisht nga vendi ku ata jetojnë. E cila ka të bëjë shumë me nënshtetësinë zvicerane në tre nivele: komuna, kantoni, qeveria federale – të tre nivelet janë të përfshira.

Natyralizimet e detyruara janë diskutuar në të kaluarën

« Qeveria federale vendos kushtet qendrore, » thotë Christin Achermann (47), Profesor i Migracionit, Ligjit dhe Shoqërisë në Universitetin e Neuchâtel. “Por kantonet dhe komunat kanë një diskrecion të madh në zbatimin e këtyre kushteve. Dallimet janë përkatësisht të mëdha.”

25 për qind e të gjithë njerëzve që jetojnë në Zvicër kanë një pasaportë të huaj « Sistemi zviceran i natyralizimit është një nga më kufizuesit në Evropë, » thotë historiani Kijan Espahangizi (44), autor i një libri të ri mbi kompleksin e migracionit të Zvicrës. “Por nuk ishte gjithmonë kështu. Në fillim të shekullit të 20-të, Zvicra reagoi ndaj shifrave në rritje të emigracionit dhe mendoi për më shumë natyralizime në vend të më pak.

Në atë kohë u diskutua edhe për natyralizime të detyruara – sipas motos: natyralizimet janë ilaçi më i mirë kundër një përqindjeje të lartë të të huajve!
Rritja e mëtejshme e përqindjes së të huajve
Kjo ndryshoi pas Luftës së Dytë Botërore: ekonomia lokale rekrutonte gjithnjë e më shumë punëtorë mysafirë, nga të cilët gjithnjë e më shumë qëndruan – në të njëjtën kohë, Zvicra shtrëngoi masivisht kriteret e natyralizimit.

Iniciativa për një të drejtë civile moderne fokusohet në lehtësimin e natyralizimit nëpërmjet kritereve objektive dhe rrjedhimisht të llogaritshme. Ajo që ajo nuk kërkon, megjithatë, është jus soli, e drejta për pasaportë zvicerane për të gjithë ata që kanë lindur në vend.

« As i përditësuar dhe as i qëllimshëm »
Rezistenca është programuar nga ana borgjeze – edhe nga ata që simpatizojnë shqetësimet e nismës. Kështu thotë Përparim Avdili (35), kryetar i Qytetit FDP të Cyrihut dhe nënkryetar i shoqatës Secondos Cyrih: « Mënyra se si e zbatojmë pjesërisht natyralizimin sot nuk është as e përditësuar dhe as e përshtatshme ». Por ai gjithashtu thotë: “Për mua nuk është njësoj nëse dikush është rritur në Zvicër apo vjen këtu si i rritur”.

Është gabim të flitet për integrim për njerëzit që rriten këtu. “Është më shumë detyrë e jona si shoqëri”, thotë Avdili. Megjithatë, nga të rriturit emigrantë sigurisht që mund të pritet që të performojnë mirë në aspektin e integrimit. Prandaj Avdili është kritik ndaj nismës.
Politikani i FDP-së sugjeron që shteti të ketë një qasje ofenduese ndaj Secondos: “Kushdo që rritet në Zvicër të marrë një letër si fëmijë që thotë: Ti na përket neve. E tëra çfarë duhet të bësh është të thuash po, atëherë je zviceran”. Kjo krijon identifikim dhe një lidhje emocionale.

« Kush është Zvicra? »

Avdili pajtohet me Aktion Vierviertel se natyralizimi nuk duhet të jetë një akt arbitrariteti. Edhe periudhat e qëndrimit të komunave dhe kantoneve kanë rënë jashtë kohe. “Ne përfitojmë kur pjesëmarrja demokratike rritet. Përkundrazi, dikush do të duhej ta kërkonte këtë në vend që ta ndërlikonte.”

Studiuesja e migracionit Christin Achermann gjykon: “Pranimi i nismës do të ishte një hap i madh për Zvicrën. Sidoqoftë, në një krahasim evropian, nuk do të ishte asgjë e pazakontë”.

Historiani Espahangizi e sheh iniciativën si një mundësi për një ndryshim të domosdoshëm kulturor: « Duhet të rinegociojmë se çfarë do të thotë të jesh zviceran sot – ose e thënë ndryshe: kush është Zvicra? »

Derniers articles