9.7 C
Berne
mardi 16/04/2024

Angela Griep: Gjykata e Hagës rrespekton te drejtën e të burgosurve kosovar për të praktikuar ritet fetare dhe kontaktet me familjarët

Hagë, 1 maj -Gjykata Speciale dje në Hagë gte ne seance ka refuzuar kërkesën për lirim të përkohshëm (mbrojtje në liri) të ish-presidentit Hashim Thaçi dhe të tjerëve, por të akuzuarve në Hagë, ua hapi një rrugë tjetër për të ardhmen. Angela Griep Zëdhënëse e Gjykatës Speciale në Hagë ne një interviste ekskluzive për gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ka folur mbi punen e Gjykates gjate kohes se pandemisë, kushtet dhe të drejtat e te paraburgosurve kosovare në Hagë.

Lidhur me punën e Gjykatës Speciale në Hagë ne kohe pandemie zyrtarja nga Gjykata Speciale znj.Griep fillimisht thote se « Puna e KSC vazhdon pavarësisht nga pandemia e Covid-19. Herët, KSK ka futur masa në të gjithë organizatën për t’iu përgjigjur situatës në përputhje me rekomandimet dhe vendimet e autoriteteve përgjegjëse publike shëndetësore, duke ruajtur gjithashtu vazhdimësinë e biznesit dhe operacionet e plota të KSK-së. Këto masa përfshijnë punën e largët dhe takimin kudo që të jetë e mundur. Përkundër përshtatjes në metodat e punës gjatë kësaj periudhe të jashtëzakonshme, KSC vazhdon të lëvizë përpara në përmbushjen e mandatit të tij… »

Kontaktet dhe telefonatat me te afermit e te brugosurve Haga i ka siguruar falas, te financuara nga KSC

« Të paraburgosurit mund të kërkojnë vëmendje mjekësore në çdo kohë. Institucioni i paraburgimit i KSK-së ka zyrtarin e vet mjekësor i cili është mjeku kryesor i trajtimit të të burgosurve. Të paraburgosurit mund të konsultohen me praktikuesit e jashtëm mjekësorë si mjekët ose dentistët e zgjedhjes së tyre dhe shpenzimeve të veta. Të paraburgosurit marrin të paktën të njëjtat standarde të kujdesit shëndetësor në objektet e paraburgimit që përgjithësisht janë në dispozicion në Holandë. » ka thëne ne vazhdim Angela Griep duke folur për shendetit e te burgosurve kosovare në Hagë duke mos dashur te flas për vaksionimin e tyre.

Meqe jemi ne muajin e Ramazanit zyrtaret i pyetem edhe rreth asaj se te burogusur a ju lejohe te agjirojne? Lidhur me këte ajo eshte përgjigjur se « Në përgjithësi të paraburgosurit mund të tregojnë nëse dëshirojnë të krijojnë kontakt me një këshilltar fetar ose shpirtëror, ose mund të bëjnë një kërkesë në zyrtarin e paraburgimit nëse dëshirojnë të marrin pjesë në çdo shërbimi, takime ose ceremonie të disponueshme në institucionin e paraburgimit. Të paraburgosurit marrin tre shujta çdo ditë. Në rast se të paraburgosurit dëshirojnë të përgatisin ushqime vetë, ata mund të përdorin objektet per te gatuar dhe përgatitur ushiqmin. »

Duke folur për kushte ne burg Angela Griep ne vazhdim për gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ka shpjeguar për rregullat dhe te drejtat e te burgosurve te cilat mund t’i shfytezojne për telefonata pore dhe pë rkonakte dhe vizita me fmilajeet. « Një i paraburgosur mund të bëjë thirrje telefonike në dalje, duke përfshirë edhe këshillën e tij ose të saj, gjatë orëve të zhbllokimit të krahut të të paraburgosurit. Ndërsa kufizimet janë në vend që kufizojnë vizita në person, për të siguruar kontakt kuptimplotë me familjen dhe miqtë, regjistruesi ka autorizuar gjithashtu vizita video për t’u siguruar të paraburgosurve një mjet shtesë për të ruajtur marrëdhëniet familjare. Përveç kësaj, për të lehtësuar më tej kontaktin, një numër i arsyeshëm i thirrjeve telefonike është financuar aktualisht nga Regjistri i KSC. Siç është rasti me vizitat në person kur këto janë të mundshme, KSC-ja u siguron anëtarëve të afërt të familjes me procedura të përshpejtuara për të organizuar thirrje video dhe komunikime të tjera sa më lehtë të jetë e mundur. Njësia e Menaxhimit të Paraburgimit siguron që të gjithë të paraburgosurit të sigurohen me mjete për të ruajtur marrëdhëniet personale me anëtarët e familjes dhe të tjerët, ndërsa në paraburgim përmes vizitave (aktualisht, video vizita), thirrje telefonike dhe korrespondencë… »

Se a ka Gjykata Speciale në Hagë per synim hetimet dhe arresitimin vetem te shqiptareve apo a eshte nje gjykate « multietnike » ne fund znj. Griep ështe përjgigjur se « Dhomat e specialistëve të Kosovës dhe prokurorët e specializuar janë dy institucione të ndara. Në përgjithësi KSC dhe SPO kanë juridiksion mbi krimet kundër njerëzimit, krimet e luftës dhe krimet e tjera sipas ligjit të Kosovës që dyshohet se ka ndodhur në mes të janarit 1998 dhe dhjetorit 2000. Krimet duhet të kenë filluar ose të jenë kryer në Kosovë ose kryerësi ose viktima kanë qenë nga Kosova ose Republika Federale e Jugosllavisë. Krimet duhet të lidhen me raportin e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës nga viti 2011… »

Derniers articles

Lavdi dëshmorëve të parë të prillit të vitit 1981 (Naser Hajrizi dhe Asllan Pireva) me rastin e 43-vjetorit rënies

Shkruan: Ilmi CKOLLI Në vazhdimësinë e përpjekjeve, luftërave dhe qëndresës shekullore të popullit shqiptar për liri, pavarësi dhe bashkim kombëtar, demonstratat e pranverës së vitit...

Fillon në Nju Jork gjyqi historik penal i Donald Trump / Falsifikimi i dokumenteve

New York, 15 prill -Donald Trump të hënën u bë ish-presidenti i parë në historinë e Shteteve të Bashkuara që përballet me drejtësinë penale....

Nuk vriten vetëm gratë shqiptare..Psh në Zvicër për cdo vit vriten nga 40 femra, në Srbi nga 30, në Francë, në cdo tri ditë...

Bernë, 15 prill -Mbi 90,000 gra dhe vajza u vranë në botë vitin e kaluar - më së shumti në dy dekadat e fundit....

Horror me një kishë / I riu masakroi me thikë priftin dhe besimtarët, ja momenti i tmerrshëm kur…+18 VIDEO

Një sulm tjetër me thikë ka ndodhur në Sideni të Amerikës, këtë herë jo në një qendër tregtare por në një kishë. Peshkopi dhe besimtarët...

Granit Xhaka, me këmbë të arta që po ben krenar zviceranët dhe shqiptarët

Bernë, 14 prill -Bayer Leverkuseni edhe zyrtarisht është kampioni i ri i Gjermanisë.  Bayer siguroi titullin pesë javë pa ra perdja e kampionatit gjerman....