22.3 C
Berne
mardi 18/06/2024

Amnesty International: Aktakuza ndaj Thaçit i sjell viktimat një hap më afër drejtësisë së shumëpritur!

Berne, 15 dhjetor -Padia e konfirmuar e Presidentit të Kosovës për krime lufte i sjell viktimat një hap më afër drejtësisë së shumëpritur (« Confirmed indictment of Kosovo’s President for war crimes brings victims one step closer to long-awaited justice ») me ket titull ka reaguar Amnesty Internacioanl për Hashim Thacin dhe te tjeret, raporton gazeta zvicerane në shqip « Le Canton27.ch » 

Pas konfirmimit të Zyrës së Prokurorit Special të Hagës për aktakuzën kundër presidentit të Kosovës Hashim Thaçi dhe tre komandantëve të tjerë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) për përgjegjësinë e tyre të pretenduar për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit, Studiuesja e Ballkanit e Amnesty International, Jelena Sesar tha:

“Aktakuza sjell shpresë për qindra viktima të luftës në Kosovë të cilët kanë pritur për më shumë se dy dekada për të zbuluar të vërtetën në lidhje me krimet e tmerrshme të kryera kundër tyre dhe të dashurve të tyre. Akuzat, të cilat janë të parat për Zyrën e Prokurorit Special, tregojnë se zyrtarët e lartë nuk janë mbi ligjin… »

Aktakuza sjell shpresë për mijëra viktima të luftës së Kosovës të cilët kanë pritur për dekada me radhë për të zbuluar të vërtetën në lidhje me krimet e tmerrshme të kryera kundër tyre dhe të dashurve të tyre Amnesty International, Jelena Sesar “Provat e krimeve të luftës të kryera nga udhëheqja e UÇK-së, përfshirë një fushatë të qëndrueshme të persekutimit të serbëve, romëve dhe kundërshtarëve politikë midis shqiptarëve të Kosovës, duket se janë bindëse.

« Disa nga akuzat përfshinin përfshirjen në arrestime arbitrare, zhdukje me forcë, tortura dhe keqtrajtime të të arrestuarve dhe vrasje të kundërshtarëve. Çdo përpjekje për të penguar drejtësinë, të vërtetën dhe dëmshpërblimin nuk do të tolerohet dhe se viktimat dhe të afërmit e të zhdukurve më në fund do të shohin ata që dyshohen për përgjegjësi të dalin në gjyq.. » tha Jelena Sesar, Amnesty International, transmeton gazeta zvicerane në shqip « Le Canton27.ch » 

“Që u janë dashur gati 10 vjet që çdonjëri nga të dyshuarit për përgjegjësi penale të sillet në gjykatë ka lejuar që një kulturë e mosndëshkimit për krimet e luftës të kryera gjatë luftës në Kosovë (1998-1999) të vazhdojë. Kjo aktakuzë jep shpresë se çdo përpjekje për të penguar drejtësinë, të vërtetën dhe dëmshpërblimin nuk do të tolerohet dhe se viktimat dhe të afërmit e të zhdukurve më në fund do të shohin të dyshuarit për përgjegjësi të gjykohen.  » Pas konfirmimit të aktakuzës, Presidenti Thaçi dha dorëheqjen nga zyra në fuqi menjëherë.

Aktakuza përfshin akuza për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit; përfshirë përgjegjësinë penale për gati njëqind vrasje me viktima që u përkasin serbëve, romëve, si dhe njerëzve të etnisë shqiptare të Kosovës, përfshirë kundërshtarët politikë.

Dhomat e Specializuara të Kosovës dhe Zyra e Prokurorit Specialist (SPO) u krijua në 2015 pas një raporti nga një Task Forcë e BE-së që vinte në dukje prova bindëse të krimeve sistematike të luftës të kryera nga udhëheqja e UÇK-së, duke përfshirë një « fushatë persekutimi » kundër serbëve, romëve dhe Kosovës Shqiptarët gjatë dhe menjëherë pas konfliktit të armatosur 1998-1999. Raporti i Këshillit të Evropës 2011 akuzoi udhëheqësit e lartë të UÇK-së, përfshirë Presidentin Thaçi, për përgjegjësinë për rrëmbimet, torturat dhe ekzekutimet e shkurtra.

Derniers articles