12.3 C
Berne
lundi 27/05/2024

Amerika bashkon liderët e Preshevës. Nje delagecion nga Lugina jane takuar sot me senatorin amerikan Gary Peters

Preshevë 25 maj  -Liderët politikë të shqiptarëve te Krahines se Lugines se Presheves, e banuar me shumice shqiptare per Beogradin e njohur si « Serbi Jugore » kurse për Prishtinen si « Kosovë Lindore » jane pritur sot ne ambasaden amerikane ne Beograd, nga senatorin amerikan Gary Peters, njcfton nga Presheva korrespendoenti i gaztes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Meoshet se gjate ketij takimi mes liderve shqiptare nga Lugina  dhe seneatroi Peters ishin diskriminimi i shqiptarëve etni ne Serbi, siodmos ata ne Lugine, mos përfaqësimi në institucionet shtetërore, pasivizimi i vendbanimit te shiptareve ne Mesdvgje gje jashte, perfhsirja e Lugines ne rpocesine dialogut te Brksleit sikur pakica serbe e Kosovës si dhe nevoja për reciprocitet në të drejtat e pakicës serbe në Kosovë.

Delegacionit nga Preshvea ne kete takim me senatorin amerikn i priu deputeti shqiptar Shaip Kamberi dhe dy kreatret e komunave shqiptare Bujanocit (Nagip Arifi) dhe Shqiprim Arifi (Preshvës) Kryetari i tanishëm  dhe ish-Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (KKSH) Ragmi Mustafa dhe Nevzad Lutfiu, njofton gazeta zvicerane ne shqip le Canton27.ch

Deputeti Kamberi: Lugina e Preshevës mbetet në agjendën e Senatit Amerikan

“Kjo ishte një mundësi e jashtëzakonshme për të trajtuar çështjet kritike me të cilat përballen shqiptarët. Fokusi i veçantë ishte në diskriminimin, përfaqësimin e pamjaftueshëm dhe nevojën për reciprocitet në të drejtat në raport me komunitetin serb në Kosovë… » ka  thërnë deputeti vetem shqiptare ne paralamentin e Serbisë  z. Kamberi.

Kurse kryetari i Bujanocit z.Nagip Arifi pas takimit ka tehne se « ne kemi falenderuar nga zemra senatorin Peters për angazhimin e tij për senzibilizimin e çështjes së Luginës së Preshevës, jo veç në ShBA por edhe në Evropë dhe qendra tjera vendimmarrëse.

« Vura theks të veçantë në masat diskriminuese që Serbia po i zbaton ndaj shqiptarëve të Luginës, siç është pasivizimi i adresave, si mjet për shpopullimin e shqiptarëve.
Senatori Peters shprehu gatishmërinë për t’u angazhuar më tej me situatën aktuale në Luginën e Preshevës si dhe për të bashkëpunuar në nismat që synojnë përmirësimin e jetës për shqiptarët e Luginës së Preshevës. Shtetet e Bashkuara janë aleat i rëndësishëm për popullin shqiptar dhe angazhimi i senatorit z.Gary Peters nënkupton një hap përpara në adresimin e sfidave të shqiptarëve të Luginës të Preshevës… » ka thëne kryetari tjeter Shqipërim Arifi

Përfaqesuesit e delegacion shqiptaere nga ky takim me senatorin amrikan për agzeten zvicerane ne sqhip Le canton27.ch kane pohuar se  « jemi mirënjohës Senatorit Gary Peters për pritjen dhe mbështetjen e sinqertë për zgjidhjen e sfidave dhe problemeve me të cilat ballafaqohen shiptaret etnik në Luginën e Preshevës dhe ne Swerbi deir ne Nish dhe Beograd ”

Derniers articles