22.3 C
Berne
mardi 18/06/2024

Ambasadori zviceran në OKB: Qeveria jonë mbështet dialogun e Brukselit, ai duhet të vazhdoj

Gjenevë, 8 shtator -Në prag te Sesionit te 48-te te Keshillit te te Drejtave te Njeriut (La 48ème session du Conseil des droits de l’homme a Genève) sot eshte mbajt briefing me gazetare boteror ne OKB me ambasadorin zviceran ne UN z. Felix Baumann qe krahas krizave ne bote, shkeljes drastike te te drejtave te njeriut ne disa vende, pershirë ketu edhe ballkanin, u prek edhe ceshtjen e Kosoves, ajo shqiptare, njofton gazeta Le Canton27.ch

Ambasadori zvceran ne OKB z. Baumann fillimisht foili për rolin dhe angazhimin e Zvicres ne sesionin e ardhsem te Kehgsullit te OKB-së te të drejtave te njeriut

Këshilli për të Drejtat e Njeriut do të mbajë sesionin e tij të dyzet e tetë të zakonshëm nga 13 shtator deri më 8 tetor 2021 në dhomën XX të Palais des Nations, Gjenevë. Për shkak të kufizimeve të vendosura nga COVID-19, debatet në thelb do të zhvillohen virtualisht.

Afaganistani teme debati ne Sesionin te sivjem të 48-te të Këshillit te OKB-së te DNJ

Sesioni do të hapet të hënën, më 13 shtator në orën 10 të mëngjesit, nën kryesinë e zonjës Nazhat Shameem Khan, Presidente e Këshillit për të Drejtat e Njeriut dhe Përfaqësuese e Përhershme e Fixhit në Zyrën e Kombeve të Bashkuara në Gjenevë.

Gjate ketij brifungu te sotem ne Gjenevë u tha se znj. Michelle Bachelet, Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, do të paraqesë raportin e saj vjetor në ditën e parë të sesionit – debati i përgjithshëm mbi raportin vjetor të zonjës Bachelet do të fillojë ditën tjetër, duke përfunduar më 15 shtator.

Gjate ketij sesioni te 48-te toe OKB-së do te trajtohne tema te larmishe, kryesisht per ato vende te krizave apo ne tranzicion në lidhje me situatat në vend, Këshilli do të ketë para tij, më 13 shtator, raporte ose llogari gojore të Komisionerit të Lartë dhe Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara në lidhje me Afganistanin, Nikaraguan dhe Sri Lankën. Në të njëjtën ditë, ai do të zhvillojë një dialog mbi situatën e të drejtave të njeriut në rajonin Tigray të Etiopisë. Një dialog i zgjeruar me Grupin e Ekspertëve të Shquar Ndërkombëtarë dhe Rajonalë për Jemenin do të zhvillohet ditën tjetër, më 14 shtator.

I pyetur nga gazetari i Le canton27.ch rreth dilagun te Bukselit mes Kosovës dhe Serbisë, Ambasadori i Zvicrës në OKB z.Felix Baumann tha se « qeveria jine padyshim mbështet dialogun mes Kosovës dhe Serbisë në bashkëpunim me Bashkimin Evropian dhe se ky dialog të jetë frutdhënës qe dy palët duhet zbatuar cdo marrëveshje.. ». Sipas ambasadorit zviceran ne OKB, alternative tjeter, pos vazhdimit te rpocesit te dialogut,  nuk ka për perspektivne ne rajon!

Këshilli i OKB per te DNJ aktualisht përbëhet nga 47 vendet anëtare, dmth pa Shqipërine dhe Serbinë

Këshilli për të Drejtat e Njeriut është një organ ndërqeveritar i sistemit të Kombeve të Bashkuara i krijuar më 15 mars 2006 për të forcuar promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut në botë; ai pasoi Komisionin për të Drejtat e Njeriut, i cili ishte krijuar në 1946. Këshilli aktualisht përbëhet nga 47 vendet anëtare në vijim: Gjermania, Argjentina, Armenia, Austria, Bahamas, Bahreini, Bangladeshi, Bolivia, Brazili, Bullgaria, Burkina Faso, Kamerun, Kinë, Bregun e Fildishtë, Kubë, Danimarkë, Eritrea, Federata Ruse, Fixhi, Francë, Gabon, Ishujt Marshall, Indi, Indonezi, Itali, Japoni, Libi, Malavi, Mauritania, Meksikë, Namibi, Nepal, Uzbekistan, Pakistan, Hollandë , Filipinet, Polonia, Republika e Koresë, Mbretëria e Bashkuar, Senegali, Somalia, Sudani, Republika Çeke, Togo, Ukraina, Uruguai dhe Venezuela.Peut être une image de 3 personnes, personnes assises, personnes debout et intérieur

Derniers articles