3.5 C
Berne
samedi 9/12/2023

AI / Zviceranët janë kritikë ndaj Inteligjencës artificiale në gazetari

Gjenevë, 30 tetor -Ndërsa mediat po përdorin gjithnjë e më shumë inteligjencën artificiale për të prodhuar përmbajtje, një studim nga Universiteti i Cyrihut zbulon se popullata zvicerane është mjaft ngurruese ndaj kësaj ideje, njfton gazeta zvicerane ne shqip le Canton27.ch 

Popullsia zvicerane nguron në lidhje me përdorimin e inteligjencës artificiale (AI) në prodhimin e lajmeve. Aktualisht, zviceranët hezitojnë të përdorin dhe paguajnë për informacionin e prodhuar nga AI, sipas një studimi të Cyrihut. Kompanitë e medias po përdorin gjithnjë e më shumë inteligjencën artificiale për të prodhuar përmbajtje lajmesh, kujtoi të hënën Qendra për Kërkime të Audiencës dhe Shoqërisë (fög) në Universitetin e Cyrihut.

Lansimi i AI gjenerative të tipit ChatGPT i ka dhënë një shtysë të re këtij zhvillimi. Sipas anketës fög, vetëm një e treta (29%) e të pyeturve do të lexonin kontributet e shkruara tërësisht nga AI. Nga ana tjetër, 84% e tyre do të lexonin tekste të shkruara nga gazetarët pa përdorimin e AI.

Të anketuarit e imagjinojnë më lehtë veten duke lexuar artikuj të krijuar nga AI mbi motin, sportet, çmimet e aksioneve dhe të famshëm. Pranimi është dukshëm më i ulët për artikujt kushtuar politikës, ekonomisë, shkencës ose kulturës.

Derniers articles

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset 08 dhjetor 2023| 00:27 Publicisti dhe shkrimtari Kim Mehmeti ka deklaruar se Ushtria Çlirimtare e...

Amerika i kthen shpindën. Ukraina i kthet Zvicres.. Ignazio Cassis dëshiron të rindërtojë Ukrainën

Brrne, 8 dhjetor -Këshilli Federal dëshiron të kontribuojë në rindërtimin e Ukrainës në shumën prej gjashtë miliardë frangash. Por ndryshe nga sa ishte planifikuar,...

OKB, UNESCO e njeh traditën e iftarit të Ramazanit si trashëgimi kulturore

Gjeneve, 8 dhjetor -Agjencia kulturore e OKB-së e njohu të mërkurën iftarin, vaktin që prish agjërimin gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit, në...

Një gazetar shqiptar zgjidhet anëtar i komitetit të Shoqatës së Gazetarëve Ndërkombëtar (APES) në Gjenevë

Photo: Pierrem Virot (APES) Gjenevë, 8 dhjetor -Shoqata e Gazetarëve të huaj në Zvicër dhe Liechtenstein-APES (The Foreign Press Association in Switzerland and Liechtenstein) me...

Zvicër, Këshilli Federal vendos të përgatisë një mandat negociues me Bashkimin Evropian

Bernë, 7 dhjetor -Këshilli Federal udhëzon FDFA të zhvillojë një mandat negociues me Bashkimin Evropian Në mbledhjen e tij të 8 nëntorit 2023, Këshilli...