12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Jeni gati për të zgjedhur më të mirët? Nxitoni, keni kohë vetëm edhe një jave për te votuar (pemes postes) për raundin e dytë të zgjedhjeve kantonale « 23

Redaktori i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Gjenevë, 22 prill -Një javë para votimeve të raundit të dytë të zgjedhjeve kantonale 2023, ku dy kampe do te jene balle per balle. E djathta ka numrat, e majta unitetin relativ, dëshirat e qytetarëve do të bëjnë surpriza. Siq dihet ne raundin e pare kandidatet nga komuniteti shqiptare ka fituar pesë ulese (deputete) ne Katonin e Gjenevës. Shqiptaret sikur zviceranet nuk jane te perqare, por te shperndare ne gjitha partitë të cilet dominojne ne PS dhe Gjelberteve dhe LJS, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Këtu janë skenarët e mundshëm. Sipa sgazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch këta do jenë kandidatët që mund të fitojnë raundin e dytë të zgjedhjeve për Këshillin e Shtetit të Gjenevës

PLR, Qendra, MCG dhe UDC do të bëjnë një listë të përbashkët për raundin e dytë të zgjedhjeve për Këshillin Shtetëror të Gjenevës. Kjo është e paprecedentë: e djathta e Gjenevës po hyn në një aleancë të gjerë për raundin e dytë të zgjedhjeve për Këshillin e Shtetit, më 30 prill, por pa Pierre Maudet.

Për aleancën e majtë: Thierry Apothéloz (Soc.), Antonio Hodgers (Të Gjelbrit),  Fabienne Fischer (Të Gjelbrit) = 3 vende. Për Aleancën e Djathtë: Nathalie Fontanet (PLR), Anne Hiltpold (PLR) = 2 vende. LJS: Pierre Maudet = 1 vend. Do të mbetej 1 vend i lire ndoshta për Carole Anne Kast (Soc.), Philippe Morel (MCG)? apo Delphine Bachmann (Qendra)? Lionel-Dugerdil (UDC)? Mbetet te shifet te dielen e ardhshme?

Ndryshe mbështetësit e Pierre Maudet u takuan javen e kaluar. Po ashut u mblodhe ata kandidatët e PS dhe të Gjelbërt. Palët hedhin në betejë forcat e tyre të fundit, por fushatës po i vjen fundi. Si do të jetë Këshilli i ardhshëm i Shtetit? Kjo varet nga shumë faktorë, siomdos nga votuesit. Prandja, nxitoni ju qe nuk keni zgjedhur te preferuarit te juaj , keni kohë vetëm edhe një jave për te votuar (pemes postes) për raundin e dytë të zgjedhjeve kantonale « 23, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

E djathta e Gjenevës do të largohet e bashkuar për në raundin e dytë të Këshillit të Shtetit, pa Pierre Maudet

PLR, Qendra, UDC dhe MCG vendosën të formojnë një aleancë « të paprecedentë » për të pushtuar Këshillin Shtetëror të Gjenevës dhe për të rrëzuar shumicën aktuale rozë-jeshile. Të katër formacionet do të paraqesin pesë kandidatë. Pierre Maudet nuk do të jetë pjesë e kësaj aleance.

Ngjyrat e kësaj « Aleance të Gjenevës » do të vishen nga dy të zgjedhurit PLR Nathalie Fontanet dhe Anne Hilpolt, MCG Philippe Morel, kandidatja e Qendrës Delphine Bachmann dhe UDC Lionel Dugerdil.

Në njoftime identike PLR, UDC dhe MCG shprehën dëshirën e tyre për të parë një qeveri që do të pasqyronte Parlamentin dhe kështu do të garantonte « stabilitetin institucional që i ka munguar shumë vitet e fundit ». Të dielën e 2 prillit t ekeitj viti ne raundsine  pare qytetaret e Gjenevës zgjodhën Këshillin e  Madh me një shumicë të qartë nga e djathta.

Kjo aleancë e madhe në të djathtë është e paprecedentë. Qendra votues nuk kishte dashur kurrë më parë të bënte një listë të përbashkët me UDC-në. Tashmë e dobësuar, me tre vende më pak në Këshillin e Madh dhe me kandidatë për Këshillin e Shtetit në vështirësi gjatë raundit të parë, ish-PDC-ja u detyrua të shpërfillte ngurrimin e saj.

Derniers articles