7.5 C
Berne
vendredi 31/03/2023

20 Minuten: Interesim i madh i mergimtarëve në Zvicër për te marr pjese ne zgjedhjet e 14 shkurtit në Kosovë

Bernë, 21 janar -Në muajin shkurt do të ketë zgjedhje të reja në Kosovë – por pjesëmarrja për komunitetin shqiptar jashtë vendit është e komplikuar. Studentët shqiptarë nga Zvicra tani po luftojnë për votat në diasporë. 

« Studentët shqiptarë nga Zvicra mobilizohen për zgjedhjet në Kosovë » (Schweizer Studenten mobilisieren für Wahlen im Kosovo) eshte ky titulli e shkrimit te 20Minuten qe ben fjlase per mobilizmin e stdunetve, mergimitareve kosovare ne Zvicer perballe zgjedhjeve te 14 shkurti te keiotj viti ne Kosovë, shkruar nga kolegia jone Dafina Eshrefi, transmeton gazeta zvicerane në shqip « Le Canton27.ch ».

Kosova zgjedh – edhe një herë: Më 14 Shkurt, do të zgjedhet Qeveria në shtetin më të ri të Europës. Për shumë zvicerano-kosovarë kjo është mënyra e vetme për të thënë një fjalë në ngjarjet politike në atdheun e tyre të vjetër.


Votuesit jashtë Kosovës duhet të regjistrohen paraprakisht brenda një periudhe të caktuar në mënyrë që të mund të votojnë. “Ne e dimë nga vetë mjedisi ynë: Shumë do të dëshironin shumë të votonin, por ata janë të dekurajuar nga pengesat dhe procedura e ndërlikuar e regjistrimit”, thotë studenti i ETH Eleonit Smajli (23). Për ta bërë më të lehtë për diasporën që të marrë pjesë në zgjedhjet e ardhshme, ai dhe shtatë studentë të tjerë nga Zvicra me një prejardhje shqiptare janë bërë bashkë: Ata themeluan organizatën joprofitabile jo-partiake “Du me votu!”.

Platforma e tyre ofron udhëzime se si të regjistroheni si votues nga jashtë. Sepse: “Qeveria po e ndërlikon procesin pa nevojë”, thotë Eleoniti për “20 Minuten”. 

Rreth 800,000 qytetarë jashtë vendit të tyre me të drejtë vote, që korrespondon me pothuajse një të tretën e popullsisë së përgjithshme të Kosovës. « Ne kosovarët jashtë vendit mund t’i vendosim zgjedhjet në Kosovë, vetëm sikur të na lejohej të votonim! » ka thne per gazten zvcerane 20Mionuten student Eleonit Smajli (23). (« Rund 800’000 stimmberechtigte Bürgerinnen und Bürger ausserhalb der Heimat, das entspreche immerhin fast einem Drittel der Gesamtbevölkerung Kosovos. «Wir Ausland-Kosovaren können die Wahl im Kosovo entscheiden, liesse man uns nur wählen!»« ), transmeton gazeta zvcerane « Le Canton27.ch »

Pasi të jenë dorëzuar dokumentet e nevojshme, regjistrimi për zgjedhje nuk është ende ligjërisht i detyrueshëm: Përpos kësaj, duhet të pranoihet edhe një thirrje nga Qeveria kosovare. Zakonisht kjo zhvillohet ndërmjet orës 18.00 dhe 20.00 ndonjëherë me numër identifikues. Sipas mediave kosovare, ata duan të lejojnë identifikimin e qytetarëve. Nëse humbet telefonata, nuk mund të votohet.

Por ka kritika: “Të gjitha pengesat bëhen në mënyrë që të përjashtojnë diasporën nga zgjedhjet sa më shumë që të jetë e mundur, pasi shumica do ta votojnë partinë e majtë kombëtare Vetëvendosje!”, thotë një burim anonim nga qarqet qeveritare.

“Duket shumë si një akt dëshpërimi nga garda e vjetër”, thotë bashkëpresidenti i SP-së, Cédric Wermuth. Me sa duket, ajo do të parandalojë nëse është e mundur një ndryshim të Qeverisë në Kosovë. «Jam i bindur që ata nuk do të kenë sukses! Ata do ta presin degën në të cilën po qëndrojnë të ulur”.

Edhe aktivisti politik i “Vetëvendosjes” Shemsi Shema, e ka ndjerë gjithashtu interesimin e madh për zgjedhjet të diasporës kosovare-shqiptare: “Ekziston një eufori e madhe! Jo vetëm këtu në Zvicër, por edhe në Gjermani dhe Austri”, thotë shqiptari nga Berna. “Njerëzit me të vërtetë duan të marrin pjesë në zgjedhje dhe të fillojnë një epokë të re të politikës në Kosovë”.

Kjo pasqyrohet gjithashtu në suksesin e Platformës “Du me votu!”: deri tani ka realizuar mbi 25 000 regjistrime, thotë Eleoniti: “Të martën, faqja jonë u rrëzua pasi po vizitohej nga shumë persona në të njëjtën kohë”.

 

 

Derniers articles

Berna dhe Tirana nënshkruajnë marrëveshje deri në 2026! Financim e digjitalizimit te KQZ me 1.2 milione CHF

Titane, 24 mars -Në kuadër të bashkëpunimit për dixhitalizimit, Tirana ka nënshkruar sot marrëveshje nje marreveshje me autoritet e Bernes deri në 2026 me...

Historike, emri i Kosovës, për herë të parë pas 20 vitesh, nuk permendet ne raportin e OKB-së anti drogë. Ja cfare thuhet për Shqiperine...

Gjenevë/ UN, 31 mars -Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar këtë të enjte  raportin për prodhimin e kokainës në nivel global. Në raportin...

Sipas raportit të OKB-së, Shqipëria dhe Serbia bëjnë kontrabande të hapur të drogës, Kosova nuk përmendet pas 20 vitesh

Gjenevë/ UN, 31 mars -Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar këtë të enjte  raportin për prodhimin e kokainës në nivel global. Në raportin...

Ramazani ne burgun e Scheveningenit / Nga Haga tregojnë se Thaci, Veseli dhe te tjerët a po agjërojnë…

Hagë, 30 mars -Njerezit, ata te komuniteti muslimanë ne lufte e ne burgje kane mbajtur ramazanin. Edhe në luften e fundit perballe Serbise lufëtarete...

Rekord: Diaspora shqiptare nga Zvicra vitin e kaluar ka dërguar në Kosovë rreth 100 milionë CHF

Prishtinë, 30 mars -Diaspora vazhdon të luaj një rol shumë të rëndësishëm në ekonominë e Kosovës. Përgjatë një viti nga mërgimtarët dërgohen para të...