22.3 C
Berne
mardi 18/06/2024

Diaspora shqiptare po pasurohet me akademike, kësaj radhe me posa të diplomuarën Greta Dacin në Universitetin e Fuldas ne Gjermani

Gerta Daci sot para Komisionit Universitetit të Fuldas ne Gjermani ka mbrojtur me sukses temën e masterit: Efekti i Migracionit të sforcuar dhe të Drejtat e njeriut në Republikën e Kosovës

Berlin, 23 tetor -Shqiptaret ne diaspore dite e sa vie po pasurohen ne kuadro te reja prfoesikonale, te cilet po diplomojne ne sfera te ndryshme akadmeike duke u nisur nga ato te lemive shoqërore dhe shkencore deri tek ato per mardhenie nderkombërtare. Njera nder to eshte edhe Greta Daci e cila zyrtarisht ka finalizuar Masterin e dytë pranë Universitetit të Fuldas në shtetin Gjerman, në drejtimin të drejtat e njeriut në Politik, ligj dhe shoqëri. Pra kjo eshte Greta Daci, studente e shkëlqyeshme, diplomoi me note te larte, po ashut nje poliglote qe njeh 6 gjuhe boterore, e cila tash eshte duke e përgatitur edhe doktoraturen eshte nga Peja (me origjine nga Mali i Zi)  e cila jeton dhe vepron ne Hamburg te Gjermanise.

« Sirtarit tim të dijës, sot i dhurova edhe një titull… » ka thene Greta Dacin për gazeten zvicerane Le Canton27.ch, duke mos fshehur gezimine saj

Kjo arritje, sipas saj është rezultat i një pune të palodhshme dhe një përkrahje nga Profesorët e Universitetit të Fuldas, veçanërisht Mentorit tim Prof.Dr. Sascha Krannich si dhe Prof.Dr.Uwe Hunger, të cilët besuan në potencialin tim dhe më përkrahen deri në finalizim.
Sot pranë Komisionit arrita që të mbrojë temën :”Efekti i Migracionit të sforcuar dhe të Drejtat e njeriut në Republikën e Kosovës”.

Ndonëse po e mbyllte një kapitull, në të njëjtën kohë po e kujtojme si një Gretë të vogël, dikë që shumë nga ju e mbani mend si fëmijë, tejet ambicioze dhe e vendosur që cilët e saj të i realizonte.  Ata që e mbajne mend Greta Daci në ”Evente Shkollore”, që e vogël ajo shkruante poezi dhe dilte recitonte e çdoherë ishte e para në Gara Shkollore. Ajo nga bankat shkollore, vazhdoi studimet duke zgjedhur dy Bachelora paralel, deshmim kjo sa e etur për dije ishte përherë! E në Master të parë zgjodhi atë “Penal” se krimet e rënda për të i studiuar i kishte pasion.

Greta Daci, studente e shkëlqyeshme, diplomoi me note te larte, poliglote qe njeh 6 gjuhe boterore

Ajo  bursiste në vend të huaj, them se jam Krenare për Gretën e vogël, sepse arrita të përmbush edhe një dëshirë të saj. « Edhe këtë herë nuk e dështova, pavarsisht sfidave, barrierave nga më të ndryshmet, mallit për familje,miq e vendlindje. Arrita që edhe këtu si studente e dalluar të finalizoj këtë kapitull! Duke u premtuar se do të vazhdoj tutje në rrugëtimin e dijës! Në pasurinë e vetme që nuk mund të ta marr njeri! Deri në diplomimin e radhës, mirëmbeteshi o miqt e mijë!.. » ka thëne ajo ne bisede për gazeten zvicerane Le Canton27.ch

Ditën kur diplomoj Greta Daci zgjodhi ta lë Kosovën, për të vazhduar rrugëtimin e dijës. Ajo ktheu shpinden Kosoves, jo për ta harruar por perkundrazi, për ta ndihmuar, per t’i kontrbouar me shume dhe per t’i dhene fund thënies se « guri peshon me rende ne vend te vete ». Por ne ne kete rast Greta, kjo e re e « guri e forte » sot peshon me rëndë në vend të huaj, se se ne vend te vetin! Përve srudnetre e mire, e dplomuar me note t elare, ajo eshte edhe poliglote e cla flet dhe shkruan po shqipes edhe 5 gjuhe tjera boterore (gjeranisht, anglisht, spanjollisht, norvegjeze dhe boshnjake..), ka shkruar gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Ajo ne fund, për te gjitha keto suksese nga bankat e para te shkolles fillore deri ne diplomimin ne Universitet e Gjermanise ka falemnderuar nga zemra, ne rend te pare prinderit e saj dhe familjaret, miqte dhe kolegë që më qëndruat pranë saj dhe ndamë përherë suksese se bashku!

Greta Daci: Today at the Commission I managed to defend the topic: « Effect of Forced Migration and Human Rights in the Republic of Kosovo »

 

Ouvrir la photoThis achievement is the result of a tireless work and support from the Professors of the University of Fulda, especially my Mentor Prof.Dr. Sascha Krannich and as well as Prof. Dr. Uwe Hunger, who believed in my potential and supported me until the finalization.
Although I am closing a chapter, at the same time I am remembering a little Greta, someone many of you remember as a child, very ambitious and determined to make her dreams come true.
What you remember in « School Events », that as a child she wrote poetry and recited and was always in School Competitions.
I remember that she continued like this and chose two parallel Bachelor’s degrees in her studies, because she was always eager for knowledge! And in her first Master’s degree, she chose « Criminal Law » because she had a passion for studying serious crimes.
The day I graduated, I chose to leave Kosovo, to continue the journey of knowledge.
As a scholarship recipient in a foreign country, I say that I am proud of little Greta, because I managed to fulfill one of her wishes. Even this time I didn’t fail, regardless of the challenges, various barriers, longing for family, friends and hometown.
I managed to finalize this chapter even here as a distinguished student! Promising that I will continue on the journey of knowledge! The only wealth that no one can take! Until the next graduation, stay safe my friends! I sincerely thank my family, friends, colleagues for standing by me and always sharing successes together!
Special thanks to my family, they are the most precious title of my life!
Yours, Greta

 

Derniers articles