12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

12 vjet Marrëdhëniet të mira bilaterale Zvicër-Kosovë. Mbi 500 zvicerane sot jetojnë në Kosovë

Bernë, 3 dhjetor (Nefail Maliqi)  -Zvicra dhe Kosova mbajnë marrëdhënie të ngushta dhe të larmishme bilaterale. Zvicra është një nga vendet kryesore partnere dhe donatore të Kosovës. Maredhniet e mira mes Kosoves dhe Zvicres i ka cilesuar edhe ambasadori i Kosoves ne Berne z.Sami Ukelli ne intervisten e fundit për gazetën zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch » sipas te cilit relacionet mes ketyre dy vendeve mike janë në nivel dhe miqësor edhe për hir të pranisë së madhe të bashkëkombësve tanë këtu. 

Derisa mbi 500 shtetas zviceranë sot jetonin në Kosovë, mbi 200 mije ksovar jetojne dhe punojne sot ne Zvicër, duike mos perfhjsire ketu edhe reewth 100 mije shioare tjera nga Shqiperia apo viset tjera ish-jugosllave, njofton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch

Pikat kryesore të marrëdhënieve diplomatike Gjatë konfliktit 1998-1999, Zvicra siguroi ndihmë humanitare dhe zbatoi programe që promovojnë kthimin dhe riintegrimin e refugjatëve dhe personave të zhvendosur.

Këto aktivitete më pas i dhanë vendin programeve të rindërtimit dhe zhvillimit. Brenda kornizës së një programi për promovimin e paqes, Zvicra merr pjesë në operacionet paqeruajtëse dhe kështu kontribuon në krijimin e një stabiliteti të qëndrueshëm në Kosovë dhe në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor.

Më 27 shkurt 2008, Zvicra njohu pavarësinë e Kosovës, e cila u shkëput nga Serbia dhe vendosi marrëdhënie diplomatike dhe konsullore me Republikën e re të Kosovës

Sa persona kërkojnë vizë në Ambasadën e Zvicrës? - AlbinfoQë atëherë, Zvicra dhe Kosova kanë përfunduar marrëveshje bilaterale, veçanërisht në fushat e bashkëpunimit teknik dhe financiar, aviacionit civil, udhëtarëve dhe transportit të mallrave me rrugë, tregtinë dhe mbrojtjen e investimeve. Bashkëpunimi ekonomik Tregtia ndërmjet Zvicrës dhe Kosovës është modeste. Investimet zvicerane në Kosovë janë përqendruar kryesisht në ndërmarrjet e vogla dhe të mesme (NVM).

Mbështetja e shitjeve, Ndërmarrja Globale Zvicerane SGE Informacion nga vendi, Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike SECO Bashkëpunimi në arsim, trajnim, kërkim dhe inovacion Studiuesit dhe artistët nga Serbia mund të paraqesin aplikacionin e tyre në Sekretariatin Shtetëror për Edukim, Kërkim dhe Inovacion (SERI) për bursa ekselence nga Konfederata Zvicerane.

Bursat e Ekselencës nga Konfederata Zvicerane për studiuesit dhe artistët e huaj SERI Promovimi i paqes dhe sigurisë njerëzore Zvicra punon veçanërisht në fushat e promovimit të dialogut politik, integrimit të pakicave, ballafaqimit me të kaluarën, forcimit të institucioneve demokratike dhe çminimit humanitar. Zvicra gjithashtu i vë në dispozicion ekspertët zviceranë për misionet ndërkombëtare në Kosovë.

Swisscoy dhe shtetas zviceranë në Kosovë

KFOR RC-E Soldiers deliver medical equipment to Zvecan clinic | Article | The United States ArmyQë nga viti 1999, Ushtria Zvicerane ka marrë pjesë, së bashku me SWISSCOY, në misionin paqeruajtës ndërkombëtar të NATO-s KFOR. Ky angazhim ushtarak bazohet në Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara. Ushtria Zvicerane: angazhime për të promovuar paqen jashtë vendit, Swisscoy Kosovë, Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike SECO Bashkëpunimi për zhvillim dhe ndihma humanitare Zvicra siguroi ndihmë humanitare për Kosovën qysh në vitin 1998.

Kjo ndihmë më pas u zëvendësua nga programe afatgjata të bashkëpunimit për zhvillim. Strategjia e bashkëpunimit 2017-2020 e SDC, SECO dhe Drejtorisë Politike përqendrohet në fushat e mëposhtme: Qeverisja demokratike dhe siguria njerëzore Ekonomia dhe punësimi Uji dhe ndryshimi i klimës Shëndeti Migrimi Për shkak të angazhimit të saj, Zvicra është një nga vendet kryesore donatore të Kosovës.

Bashkëpunimi për zhvillim dhe ndihma humanitare Zyra e Bashkëpunimit Zviceran në Kosovë Shkëmbime kulturore Zvicra inkurajon shkëmbimet dhe dialogun midis aktorëve kulturorë nga të dy vendet. Ambasada herë pas here organizon dhe mbështet projekte të vogla që lidhen me kulturën dhe është e vendosur për botën franceze-folëse dhe ditën e gjuhës gjermane.

gazeta zvcerane ne gjuhen shiopae « Le Canton27.ch » ka mesuar se mbi 500 shtetas zviceranë sot jetonin në Kosovë. Historia e marrëdhënieve dypalëshe Kosova shpalli pavarësinë e saj nga Serbia në 17 Shkurt 2008. Zvicra njohu republikën e re dhe vendosi marrëdhënie diplomatike dhe konsullore me të në 27 Shkurt 2008. Në vitin 1960, Zvicra filloi të rekrutonte punëtorë nga Rajoni Autonom i Kosovës, të bashkangjitur në ish Republikën Federale të Jugosllavisë. Në vitet 1990, ai priti dhjetëra mijëra refugjatë që ikën nga lufta në rajon. Ajo pastaj u përfshi në mënyrë aktive në rindërtimin dhe zhvillimin e Kosovës.

Derniers articles